Alapelvek egy kiegyensúlyozott élethez!

Minden ember vágyik a kiegyensúlyozott, boldog életre. Sokan mégis azt tapasztalják, hogy a boldog pillanatok rendkívül törékenyek.

A kiegyensúlyozott, örömteli élet tényleg csak néhány gyorsan elillanó pillanat lenne, esetleg megtalálhatjuk az örömöt, kiegyensúlyozottságot amely megmarad életünk nehéz időszakaiban is?

Hadd segítselek néhány alapelvvel, amelyekre ha ráépíted életed, a kiegyensúlyozottság és örömteli élet állandósulhat a te családodban is.

Mindenek előtt a megbocsátás egyik alapvető dolog. Meg kell tanulnunk, hogy az irgalmasság életmódunkká váljon. Krisztus által az Atya Isten irgalmat gyakorolt velünk szemben, hát mi is terjesszük ki másokra az Istentől kapott irgalmat.

Ha nem bocsátunk meg, nem erősebbé, hanem keményebbé válunk. Ha megbocsátunk, azzal nem gyengék, hanem szabadok és kiegyensúlyozottak leszünk.

Ha tehát kiegyensúlyozott életet szeretnél:

a) Helyezz másokat előtérbe, önmagad helyett.

Ez egy olyan szűrő, amelynél sokan kiesünk a rostán. A természetünk alapvetően önző. Elfogadottá vált napjainkban a tárgyakat szeretni és az embereket használni.

A büszkeség, az irigység és az énközpontúság boldogtalansághoz vezet, Istennek viszont az a terve, hogy szolgáljunk egymásnak, akik pedig ezt teszik, kiegyensúlyozottak és örömmel teltek lesznek.

b) Mosolyogj és nevess amennyit csak tudsz.

A humorérzék egy olyan csodálatos adottság, aminek segítségével még a nehéz időszakokon is könnyebben átlendülhetünk. Találjuk meg a nehézségekben is azokat a dolgokat amik mosolyra, nevetésre fakasztanak minket.

A közhiedelemmel ellentétben, nem szabad hagynunk, hogy az érzelmeink vegyék át az uralmat életünk felett, bölcsességgel tudjuk terelgetni az érzelmeinket. Ha tudatosan többet mosolyogsz, meg fogod látni, hogy az esetleges negatív érzelmeid is megfordulhatnak.

c) Kevesebb pénzt költs, mint amennyit keresel.

Nem a pénz boldogít, viszont ha állandóan többet költesz, mint amennyi pénzt keresel, hamarosan tapasztalni fogod, hogy a pénzügyeid sok szomorúságra fognak okot adni.

Ne gondold, hogy ha még több tárgyat vásárolsz, birtokolsz, boldogabb leszel. A pénz nem alkalmas arra, hogy boldoggá tegyen. Csupán egy eszköz amivel felelősségteljesen kell gazdálkodnunk. Az adósság megfoszt a szabadságodtól és békességedtől is.

Ahelyett, hogy még több dolgot vásárolnál, inkább adakozz többet, mert ez is mások szolgálatához tartozik, ezzel pedig örömben lesz részed. Nagyobb boldogság adni, mint kapni vagy szerezni dolgokat.

d) Légy alapvetően bátorító és nem kritikus!

Sokszor azt kapjuk vissza, amit mi magunk is adunk. A szavainkkal építhetünk másokat, de akár rombolhatunk is. Nemcsak az számít természetesen, hogy mit mondunk, hanem az is, hogy milyen hangsúllyal mondjuk azt.

Ha bátorítunk másokat, akkor minket is sokkal többen fognak bátorítani és építeni.

A kritikát a megfelelő időben a megfelelő időben használjuk kizárólag.

e) Tanulj meg nevetni önmagadon!

Nagyon igaz a mondás, hogy aki önmagán nevetni tud, az boldog, mert sosem fog véget érni a szórakozása.

Nehéz dolog ez egy olyan világban ahol legtöbb ember önbecsülési problémákkal küszködik.

Miért akarnál folyamatosan másoknak megfelelni annak az árán, hogy elveszítsd önmagad? Az emberek többsége szereti, ha valaki önmagát adja és nem másokat utánoz. Isten is azt szeretné, ha önmagadat adnád és értékelnéd azt, amilyennek téged teremtett.

f) Vegyük komolyan a „küldetésünket”.

Önmagunkon nevethetünk, de a küldetésünket vegyük komolyan életünk minden területén.

Mit jelent a „küldetés”? Jelenti a gyermekeink nevelését, a megélhetésért folytatott munkát, a Krisztusról való tanúságtételt stb…

Ha keményen dolgozunk azokért a dolgokért amik számunkra fontosak, az örömmel tölt el és kiegyensúlyozottá tesz minket.

g) Őrizd meg a pozitív hozzáállásodat negatív körülmények között is.

A körülményekre nem tudunk hatással lenni a hozzáállásunkat viszont befolyásolhatjuk.

Ahogyan a Bibliában olvassuk:

„ Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe! Filippi 4:8”

h) Amikor úgy érzed az aggódás erőt vesz rajtad, imádkozz!

Az imádságra ne gondolj többé vallásos gyakorlatként. Isten azt szeretné, hogy a vele való beszélgetésünk által életünk átadását, életünk átformálódását eredményezze.

Az imádság nem mindig változtatja meg a körülményeinket, de megváltoztatja a nézőpontunkat. Látni fogjuk, hogy egy nagy és szerető Istenünk van, aki továbbra is irányítja életünket.

i) Adj hálát amikor úgy érzed panaszkodni szeretnél.

A panaszkodás csak pillanatnyilag könnyít a helyzetünkön, de kis idő múlva még inkább maga alá temet minket.

Amikor viszont elkezdesz hálát adni Istennek, a negatív érzéseid elszállnak. Nem lehet egyszerre hálásnak és lehangoltnak lenni.

j) Amikor úgy érzed feladnád, ne tedd!

Ha Isten megmutatta neked a megfelelő utat, légy kitartó és nézz szembe az akadályokkal.

Ne hagyd magad elbátortalanítani! Csak haladj előre és Isten meg fog áldani. A legjobb érsz még hátravan!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!