Alapelvek az intimitás folyamatos építéséhez

Az igazi intimitás nemcsak fizikai, hanem lelki közelséget is jelent. Ha igazán szeretnél kötődni házastársadhoz, fontos, hogy megismerjétek egymást és leplezetlenül megosszatok mindent egymással félelem nélkül.

Az intimitás általában nem magától mélyül, hanem naponként tudatosan dolgozni kell érte. Milyen eszközökkel építheted naponként az intimitást házasságodban?

Először is értékeld házastársadat.

Értékeld házastársad gondolatait, véleményét akkor is, ha nem azonosak a te nézeteddel. Egy férfi panaszkodott, hogy a felesége válni akar tőle, majd kiderült, hogy a férfi rendszeresen ostobának nevezte a feleségét és azokat a dolgokat is lekicsinyelte, amelyek a felesége számára fontosak voltak. A három gyermekük elkezdte úgy kezelni az édesanyát, mint ahogyan az apja tette. Mindenki leértékelte és leereszkedően bánt vele. A férfi pedig csodálkozott rajta, hogy a felesége nem akart ágyba bújni vele.

Ha nem tiszteled, értékeled a házastársad gondolatait, véleményét, cselekedeteit, ne számíts arra, hogy bármiféle kötődés lesz közöttetek. Arra számíts, hogy a maradék intimitás is le fog épülni. Ez nem azt jelenti, hogy akkor is támogatnod kell a házastársadat, amikor rosszban sántikál, csupán azt jelenti, hogy tiszteled őt, mint segítőtársadat.

Másodszor, fektess kellő energiát naponta a házasságodba.

Erőfeszítés szükségeltetik, hogy meghallgasd és megértsd házastársad nézőpontját, hiszen más háttérből származtok, és máshogy gondolkodtok.

Ha nem is értesz egyet a házastársaddal, ne forgasd a szemeid, ne szakítsd félbe, törekedj arra, hogy megértsd az ő álláspontját akkor is, ha nem értesz egyet vele. Naponta dolgozz ezen és fektess energiát ebbe.

Harmadszor, az intimitás építéséhez szükséges áldozatot is hoznod.

Ez néha azt jelenti, hogy lemondasz az utolsó szó jogáról, azt jelentheti, hogy nem ítélkezel, nem leszel előítéletes házastársaddal vagy megnyilvánulásaival kapcsolatosan.

Van úgy, hogy el kell döntened az a fontos a számodra, hogy igazad legyen mindig vagy az, hogy boldog legyél és kötődj a házastársadhoz?

Ez azt jelenti, hogy képmutatónak kell lenned vagy hazudnod kell a házastársadnak? Természetesen nem. Azt viszont igen, hogy alkalomadtán nem vágsz vissza vagy nem osztod meg a véleményedet bizonyos dologgal kapcsolatosan akkor sem, ha késztetést érzel rá.

Végül bizalom nélkül nem létezik intimitás.

Miért ne lehetnél te a házastársad számára az a biztonságos sziget ahol önmaga lehet, ahol bármit elmondhat anélkül, hogy támadnád vagy elítélnéd?

Miért ne teremtenél egy állandó, gondoskodó légkört házastársad számára, hogy a házastársad megoszthassa veled legmélyebb gondolatait, félelmeit, vágyait?

Ha valami igazán szörnyű dolog történik házastársaddal napközben vajon elmondja neked? Hozzád megy először? Téged hív fel?

Ha valamilyen nagy öröm éri, akkor veled osztja meg? Főleg feleségeknél látom az előítéletet ilyen téren. „ Az én férjem nem ilyen. Ő nem oszt meg velem semmit. Vele nem lehet intimitást építeni. Elvagyunk egymás mellett. Dolgozik, néha beszélgetünk, szexelünk és kész.”

Nem változtathatod meg a házastársadat, de megváltoztathatod a saját hozzáállásodat és leszámolhatsz a házastársaddal kapcsolatos előítéleteiddel.

Ádám és Éva teljesen meztelenek voltak egymás előtt és nem szégyellték. Csakis így ízlelheted meg az igazi intimitást. Mindkettőtöknek őszintén felelősséget kell vállalni a hibákért, hogy biztonságban érezhessétek magatokat egymás társaságában.

Igazi szexuális intimitás és gyönyör akkor lesz, ha először is megélitek az érzelmi és lelki intimitást. Ehhez pedig fontos, hogy mindent megossz házastársaddal és ő is megoszthasson mindent veled anélkül, hogy attól kellene félnie, hogy elítéled, leszidod vagy megszégyeníted őt.

Ha szeretnél igazi intimitásban élni, tanuld meg rendszeresen kifejezni házastársad felé, hogy értékeled őt, fektess rendszeresen energiát a kapcsolatotokban, időnként hozz áldozatot és osszatok meg mindent egymással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!