A „nagy Ő-vel” kapcsolatos tévhitek!

Minden ember vágyik arra, hogy megtalálja a lelki társát. Azt a személyt, akivel a szívünk összedobban, akivel folytatni tudjuk egymás mondatait, akinek kitaláljuk a gondolatait, akit tökéletesen betölti szükségleteinket és akivel örökké boldogok leszünk.

A fent említett felsorolásban, már néhány téves elképzelés felismerhető. A médián keresztül hamis elképzelések tucatjaival bombáznak minket.

Felsorolok most néhány alapvető téveszmét a lelki társsal kapcsolatosan:

  1.  A „nagy Ő” pontosan olyan lesz, mint amilyen én vagyok.

Főleg hölgyek, de urak is álmodoznak arról, hogy az „igazival” egymás gondolatait kitaláljuk majd, érteni fogjuk egymást még szavak nélkül is.

Ez természetesen nem igaz. A filmekben könnyen működik ez, hiszen egy forgatókönyvíró irányítja a szálakat, de a való életben nem az dönti el, hogy ki a hozzánk illő, hogy mennyire hasonlít ránk, hanem az, hogy milyen a jelleme és milyen az értékrendje.

Az ismerkedési szakaszban amúgy is a legtöbb ember a legjobb arcát mutatja a másik félnek, tehát álarcot vesz fel, hogy lenyűgözze a másik felet.

Az egészséges házasságban, a felek megértik, hogy lehetnek lelki társak akkor is, ha bizonyos szempontból teljesen különböző.

2. Ha megtalálom a „nagy Őt” sosem lesznek problémáink.

Ez a tévhit voltaképp már a házasság előtt előkészíti a terepet a sorozatos csalódások előtt. Mindig lesznek problémák, amelyeknek megoldásán ideális esetben együtt dolgoztok majd.

Ha azzal a tévhittel házasodsz meg, hogy sosem lesznek problémáid, már az első probléma felbukkanásakor meg fogod kérdőjelezni a házasságodat. Azt fogod gondolni, hogy a házastársad voltaképp nem a „nagy Ő” a számodra, holott a konfliktusok és a problémák az élet velejárói. Ezek még önmagukban nem mérgezik meg a házasságot. Az, hogy miként kezeljük ezeket dönti el, hogy milyen irányba megy a házasságunk. Sajnos túl sokan dőlnek be a fent említett hazugságnak és emiatt már túl vannak az X-edik házasságon, párkapcsolaton és nem értik, hogy miért nem találják meg a „nagy Őt”?

Ha hasonló marad ezen emberek mentalitása, boldogtalanságra és magányra kárhoztatják hosszú távon önmagukat.

A jó házasság folyamatos cselekvést, munkát, erőfeszítést igényel mindkét fél részéről. A lelki társunkat nem megtaláljuk, hanem a házasságban egymásért harcolva, egymás mellett kitartva válhatunk egymás lelki társaivá.

3. Ha megtalálom a „nagy Őt”, vele mindig boldog leszek.

A feleségem boldoggá tesz, de a boldogságom alapja Jézus Krisztus. A szívünkben van egy Isten formájú űr, amit csak Ő tölthet be.

Egy ember sem töltheti be minden szükségedet. A lelki társad sem. Bizonyos szükségedet be fogja tölteni, de mindet sosem fogja tudni. Ezért fontos, hogy ne legyenek a valóságtól elrugaszkodott elvárásaitok egymással szemben.

Lelki társakká a döntéseink által válhatunk.

Dönthetünk úgy, hogy megértőek leszünk a házastársunkkal szemben. Belehelyezhetjük magunkat a helyébe, hogy átérezhessük a helyzetét. A megértés, az együttérzés már sok halottnak vélt házasságot keltett életre.

Választhatjuk a nagylelkűséget. Nagylelkűen adhatunk kedvességet, figyelmet, mély beszélgetéseket és valódi odafigyelést, meghallgatást, még akkor is, amikor úgy érezzük az érzelmeink nincsenek a helyükön.

Választhatjuk azt, hogy a házastársunkat tesszük az Istennel való kapcsolatunk után az első helyre. Csakis így fog jól működni a házasságunk.

Leszámolhatsz a tévhitekkel a „nagy Ő” -vel kapcsolatosan és elkezdhetsz tenni azért, hogy te válj a házastársad számára lelki társsá, „nagy Ő” -vé. Csakis így fog a házasságod kiteljesedni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!