A nagy dilemma: Feleségem vagy az anyám?

Sok-sok feleség számolt már be arról, hogy majdnem minden tekintetben kiegyensúlyozott, boldog a házassága, de a férje anyjával való kapcsolatával nem tud mit kezdeni.

Nők, akik úgy érzik a férjük szereti őket, de amint megjelenik az anyósuk, a férjük egyszerűen „félredobja” őket és az anyós véleménye, vágyai, szükségei lesznek az első helyen. Sok esetben az anyós ezt ki is használja és kritikát fogalmaz meg a háztartással, a takarítással, a gyerekek nevelésével kapcsolatosan. Ezek a feleségek szenvednek, mert szeretnének jó kapcsolatot ápolni anyósukkal, de úgy érzik, hogy anyósuk nem fogadja el őket.

Ahelyett, hogy a meny-anyós kapcsolat támogató, egészséges légkörű legyen, inkább negatív, konfliktusokkal teljes.

Ilyen esetben a feleség úgy érzi nem tisztelik, az anyósuk árnyékában kell élniük, aki uralkodni akar rajtuk.

A legnagyobb fájdalmuk pedig az, hogy a férjük nem áll ki mellettük, hanem engedi, hogy a „terror” folytatódjon.

Természetesen feleségek esetében éppen úgy lehet szó egészségtelen szülő-gyermek kapcsolatról a házasságkötés után, de most a fiú-anya kapcsolatot vizsgálom.

Fontos, hogy szeretetet és tiszteletet mutassunk egymás kibővült családja iránt, de nem olyan módon, hogy az a házasságunk rovására menjen.

Szüleinknek meg kell érteniük, hogy nem az ő kötelességük irányítani minket, házasságunkat. Szükségünk van a támogatásukra, tapasztalatukra, tanácsukra amikor kérjük azt, de kell tartaniuk minket és a magánéletünket is.

Mit tehetünk, amikor a tisztelet és a magánélet határát átlépik? Hagyjuk, hogy aláaknázzák a házastársunkkal való kapcsolatunkat, házasságunkat?

Természetesen nem. Érezted már úgy, hogy folyton versenyezned kell az anyósoddal házastársad figyelméért? A férjed szokott kifogásokat gyártani, amikkel mentegetni próbálja édesanyja negatív viselkedését? Gyakran van nézeteltérésed a férjeddel az édesanyja miatt? Megtettél mindent, hogy békességben élj az anyósoddal? Éreztetted vele folyamatosan, hogy szívesen látott vendég a házatokban és igyekeztél a legkedvesebb lenni vele? Ő ennek ellenére is ellenséges maradt veled szemben?

A férjek hasonló helyzetben hasonlóak így gondolkodni: „Az édesanyám egy felnőtt nő, aki egyedül hoz döntéseket. Nem tehetek arról mit érez a feleségemmel kapcsolatosan vagy hogyan viselkedik vele.”

Ilyenkor fontos, hogy ki tudjunk állni feleségünkért még akkor is, ha az édesanyánk bánik vele lekezelően.

Egy alkalom is túl sok, ha arról van szó, hogy az édesanyád negatívan beszél a házastársadról és a családodról.

Nem befolyásolhatjuk azt, hogy a szüleink hogyan viselkednek, de világos határokat szabhatunk nekik és mondhatjuk nekik, hogy azonnal álljanak le.

Ez a mi döntésünk. Évekbe telt mire rájöttem, hogy vannak rokonok, „barátok”, ismerősök, akik azon dolgoznak öntudatlanul vagy tudatosan, hogy rombolják a házastársunkkal való kapcsolatunkat és vannak olyanok, akik támogatnak minket. Eldöntöttem, hogy minden olyan emberrel, aki rombolni akarja akár öntudatlanul is a házastársammal való kapcsolatot, és a világos határ meghúzása mellett is folytatja ezt, megszakítom a kapcsolatot.

Ez az én döntésem. Amikor határokat húzol a szüleid számára, légy a lehető legtisztelettudóbb, de ugyanakkor beszélj világosan.

Tudom, hogy ezek nehéz beszélgetések, mert olyan emberekről van szó, akiket szeretünk és tisztelünk. Pontosan ezért nem hagyhatjuk, hogy a helyzet elmérgesedjen. Túl sok házaspár vált már el hasonló okok miatt.

Kedves férjek, legyen a feleségetek a legfontosabb nő a számotokra, és utána következzen az édesanyátok. Miért?

A feleséged nem akar versenyezni az édesanyáddal a szeretetedért, tiszteletedért és csodálatodért

Legyen nagyon jó kapcsolatod édesanyáddal és a feleségeddel is, de a feleséged legyen mindig az első. A feleségedet nyilvánvalóan máshogyan szereted, mint az édesanyádat. Éppen ezért lehet mindkettejükkel remek kapcsolatod, de mindig a feleséged szükségletei legyenek az elsők számodra. Ne legyen kivétel!

Ha világos határokat szabsz, idővel a szüleid is megértik, még akkor is, ha rámenősebbek.

Amikor megházasodunk, a szüleinkkel való kapcsolatunk átalakul.

Miután megházasodtunk, első helyen Isten kell legyen, második helyen a feleségünk, harmadik helyen a gyermekeink és negyedik helyen a szüleink. Ez az Isten által kijelölt rend a házasságra nézve. Ezt nem kötelező követni, de ha lázadunk ellene, a bonyodalmak borítékolhatók.

„Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté.” Mózes első könyve 2. rész 24. vers

Az egység alapvető követelmény a házasságban

Kettő nem lesz eggyé, amíg életük minden területén nem lesznek egységben. Az egység azt jelenti, hogy férj és feleség egy oldalon állnak, egy irányba tartanak lelki, érzelmi és szellemi értelemben.

Ez nem működik akkor, ha a férj úgy érzi a feleség akadálya annak, hogy szeretni és tisztelni tudja édesanyját.

Az édesanyánk volt az első nő, aki szeretettel fordult hozzánk, mindig is szeretni fog minket, de ő nem a feleségünk.

Megfogadtad a feleségednek, hogy szeretni, tisztelni, védelmezni fogod őt akár életed árán is. Ezt a szeretetet csak akkor élhetjük át, ha a szívünket teljesen kinyitjuk a házastársunk számára.

Tegyünk meg mindent, hogy a házastársunk maradjon életünk legfontosabb helyén és kifejezzük neki, milyen nagy ajándék a számunkra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!