A kommunikáció szintjei a házasságban!

A kommunikáció központi szerepet játszik életünkben és házasságunkban. A legtöbb házaspár arra a kérdésre, hogy milyen területen szeretnének fejlődni, a kommunikáció területét jelöli meg.

A férj és feleség közötti kommunikáció fontos, hiszen a házasság minden területét átfogja a kommunikációnk: szexualitás, gyereknevelés, pénzügyek stb . mind a kommunikációnk részei.

A konfliktusok leghatékonyabb megoldásának eszköze a helyes kommunikáció.

Az elvált házasfelek nagy része ismerte el, hogy súlyos kommunikációs problémák voltak a házasságukban.

Fontos tehát, hogy mindent megbeszéljünk, átbeszéljünk egymással.

A kommunikációnak különböző mélységei vannak. Figyeljük meg egy napunkban jelen levő kommunikációnkat és annak mélységeit!

Először is az egyszerű közlések szintje.

„Hogy vagy? Jól! Milyen napod volt? Jó! Hogy aludtál? Jól! Kikészítettem a reggelid, elvittem a kutyát sétáltatni, jó időnk van, holnap esni fog stb. stb. Ez a kommunikáció legsekélyesebb szintje. Ezt az üzemmódot használjuk amikor vadidegekkel kell szót váltanunk, olyan emberekkel kell beszélnünk, akiket ismerünk, de nincs közös témánk, vagy a munkatársainkkal, akikkel kimértek vagyunk és figyelünk arra, hogy csak a szükséges kommunikáció legyen meg ahhoz, hogy egyáltalán együtt tudjunk dolgozni.

Egy válságban levő házasságban a felek lehetnek ezen a szinten, egy mélyebb válságban pedig szinte teljesen megszűnhet a kommunikáció a felgyülemlett sérelmek, negatív érzések miatt.

Másodszor, életünk közös területeivel kapcsolatos kommunikáció

A házasságban megosztjuk életünket házastársunkkal. A gyereknevelés közös feladat, a pénzügyeink, felelősségünk közös. Nagyon fontos, hogy egy harmonikus házasságban tudjunk beszélni ezekről annak érdekében, hogy együttműködjünk és hatékonyan tudjunk egymás partnereiként működni.

Harmadszor, a konfliktusokból fakadó kommunikáció

Nem javaslom olyan jegyespárnak a házasságot, akik állítják, hogy ők sosem veszekedtek még. A kommunikációnak ezen szintje ugyanis nagyon fontos. Konfliktusok az emberi kapcsolataink velejárói és meg kell tanulnunk a konfliktusokat helyesen kezelni és megoldani a kommunikációnak ezen a szintjén. Tehát ha van egy házaspár, akik x év házasság után állítják, hogy sosem volt nézeteltérésük, vagy nem őszinték, vagy csak egyikük gondolkodik. 😊 A konfliktusok nem mérgezik meg a házasságunkat, ha megfelelően és időben kezeljük őket a kommunikációnak ezen a harmadik szintjén.

Ha nézeteltérésetek van, akkor törekedjetek arra, hogy megértsétek házastársatok nézőpontját, légy kedves és nyitott arra, hogy meghallgasd a házastársadat. A házasságunkban nem a konfliktus kerülés, hanem a konfliktus megoldása a cél.

Negyedszer, a kommunikáció, mint a kötődésünk kifejezése

Egy harmonikus házasságban a felek vágynak arra, hogy minél több kontaktus legyen közöttük. Szemkontaktus, fizikai érintkezés bármilyen formája, szavak, amiket mondunk egymásnak pusztán azért, hogy kifejezzük a társunk iránti szeretetünket, nagyrabecsülésünket.

Egy kutatás szerint, a harmonikus házasságban, a közös étkezés során akár 50-80 olyan gesztust is tesznek egymás felé a házasfelek, amelyek segítségével kifejezik egymás iránti kötődésüket.

A diszfunkcionális házasságban még az is nehéz a felek számára, hogy ugyanannál az asztalnál üljenek mindketten.

Ötödször, a belső világunk megosztása

Ez nagyon fontos szint, hiszen itt fontos a bizalom, ezen a szinten megosztjuk egymással legmélyebb érzelmeinket és vállaljuk azt, hogy sebezhetőek leszünk házastársunk előtt.

Őszintén megosztjuk a véleményünket a házastársunkkal, gyakorlatilag beengedjük házastársunkat a lelki világunkba.

Ki tudjuk beszélni a negatív érzéseinket, élményeinket és a házastársunkkal együtt fel tudjuk dolgozni ezeket. Ez fontos. Mondd el mi zavar, mondd el mi az, ami bánt. Ahelyett, hogy egyedül őrlődnél, oszd meg ezt a házastársaddal.

Hatodszor, az intim kommunikáció

Szerelmed, szereteted kifejezése szavakkal, érintéssel. Olyan kijelentések, amiket mástól nem hall a házastársad. Ezen a szinten forrhat össze a szívetek és maradhattok bensőséges kapcsolatban egymással.

Egy harmonikus házasságban a kommunikáció mindegyik szintjén mozognak a felek.

A kommunikáció mélyebb három szintje mennyire jellemző a házasságotokra?
Mennyire érzed magad közel a házastársadhoz?

Megosztjátok egymással legmélyebb érzéseiteket, gondolataitokat? Rendszeresen kommunikáltok intim módon?

Igaz a mondás: Csak beszélgettünk és közben egymásba szerettünk, a folytatása pedig így szól: folytattuk a beszélgetést és szerelmünk napról-napra erősödött.

A „Hálás vagyok érted” online kommunikációs tanfolyam célja pontosan az, hogy a kommunikációban fejlődjetek.

Amennyiben fejlődni szeretnétek, írjatok egy üzenetet oldalunkra és küldjük a további részleteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!